Tijdlijn
-
2013"Presentatie BommelBoek"
De maak van dit historische pronkstuk was een behoorlijke bevalling. Jarenlang werd geknutseld om de rijke geschiedenis van De Bommel in een boek te vereeuwigen. Dat is gelukt! Alle verhalen, foto’s, anekdotes en evenementen passeren de revue. In 2013 werd het boek gepresenteerd voor een ‘uitverkochte’ zaal.
-
"De Kreuners"
(Bron) BN DeStem: De Kreuners hoeven geen noot te spelen om de boel op zijn kop te zetten. De komst van deze Belgische rockers naar Breda leidt op voorhand tot een run op de bar. De Kreuners zijn het ‘Doe Maar’ van Belgie. Begin jaren ’80 worden hun concerten steevast begeleid door gillende meiden.
2010 -
2008"Muziek Computer?"
Het is in café De Bommel altijd een goed gebruik geweest: platen draai je vanaf originele cd’s en niet vanaf een computer. Ook wij gingen in 2008 overstag en de muziekcomputer deed zijn intrede. Heiligschennis, schandelijk, stijlbreuk, maar met deze computer is het muziekrepertoire van De Bommel tegenwoordig oneindig gevarieerd. (geheel op eigenwijze weggewerkt, zie foto's)
-
"Halstrasse Bierfeste"
In 2006 werd het idee geboren om eens een zondag op de Duitse toer te gaan. Pullen, lederhosen en worst, zoals ze in München al jaren gewend waren. Na een doorslaand succes bleek er geen weg meer terug. Dit jaarlijks terugkerend evenement is niet meer weg te denken uit de septembermaand. (meerdere foto's)
2006 -
1995
-
"De Verbouwing"
Op 17 oktober 1982 heropent De Bommel onder leiding van Frans van den Brand, Pieter Zuydwijk en Cees Verberk. Hier werden de fundamenten gelegd voor het café zoals we dat vandaag de dag kennen. Een historische gebeurtenis waarbij de contouren van de hedendaagse Bommel langzaamaan vorm kregen. (meerdere foto's)
1982 -
1978"De Bommel"
De naam van De Bommel komt herkenbaar op de gevel. Met gepaste trots prijkt het bord met de naam erop duidelijk boven de ingang. Iedereen mag het weten: hier is café De Bommel. Tot op de dag van vandaag functioneert het uithandbord als herkenningspunt voor Bredanaars en mensen ver buiten de stad.
-
"Dansen op orgelmuziek"
Vanaf de jaren ’30 is het Carl Frei-orgel de absolute blikvanger in café De Bommel. Een orgel van Frei geldt als de ‘Stradivarius onder de pierementen’. Tijdens carnaval, de kermis of andere grote stadsfeesten vult livemuziek het orgel aan. Tot ver in de jaren ’50 verzorgt dit prachtige orgel de dansmuziek voor de cafébezoekers. In 1968 belandt het orgel in het museum ‘Van speeldoos tot Pierement’ in Utrecht, waar het nog steeds te bewonderen is. (meerdere foto's)
1930 -
1818"Moriaans- hoofd"
‘Moriaans-hoofd’ was de naam van de eerste tapperij in de Halstraat. Als voorganger van café De Bommel had deze tapperij de onmetelijke eer om de weg te banen voor al het moois dat later op deze plaats zou opbloeien. Moriaans-hoofd stamde uit een tijd dat bier nog werd gedronken uit kelken, zoals het ooit is bedoeld.